7 sorters kakor och hur vi bidrog till världsfreden
Ord från Ola
2019-08-15
Nu när jag ser tillbaka på förra veckans stora astronautkonferens i Växjö (detta otroligt häftiga event som Contrast ansvarade för) är det särskilt några minnen som får mig att dra extra mycket på mungiporna. Själva händelsen som skakade om i lilla Växjö, äran att träffa dessa modiga och passionerade män och kvinnor från hela världen, ungdomarnas intresse för rymden… ja, allt detta var helt fantastiskt. Men det är ändå inte det som får mig att fånle för mig själv, när jag nu är tillbaka framför skrivbordet denna vecka. Jag tänker särskilt på det som hände bakom strålkastarljuset. Det som ingen såg eller rapporterade om. Det som blev ett helt unikt fredsprojekt.
Som ni säkert känner till vid det här laget, fick Contrast i uppdrag av Länsstyrelsen i Kronoberg att arrangera ASEs 28e årliga konferens i Växjö (övriga platser var Stockholm och Linköping). ASE, Association for Space Explorers, är en organisation för världens alla rymdfarare, närmare bestämt 395 medlemmar från 36 länder. Syftet med organisationen är att arbeta för ett ökat rymdintresse bland ungdomar och näringsliv, och dela kunskaper till den breda allmänheten. Värd för konferensen denna gång var Christer Fuglesang, och destinationen var följaktligen Sverige.
Nog om bakgrunden. I vårt uppdrag ingick också att underhålla astronauternas medföljande äkta hälfter; 75 kvinnor och män som vanligtvis tas emot i fina salonger och erbjuds påkostade aktiviteter. Vår uppgift var att erbjuda upplevelser som skulle underhålla men också marknadsföra Kronoberg som turistmål.
Pippi Långstrump och glasbruk, javisst. Men vad erbjuder väl Småland om inte skogsbruk! Vi tog helt sonika med deltagarna ut i skogen där de fick lära sig att plantera träd. I stövlar klev de entusiastiskt runt i den småländska jorden. De visade stor glädje över att få uppleva svensk natur – och över att få vara tillsammans på ett helt nytt sätt! Deltagarna, som var familjemedlemmar från USA, Kanada, Ryssland, Europa och Asien, var vana vid att bli uppdelade i grupper efter språktillhörighet under konferenserna. Nu delade de istället en gemensam upplevelse, något som blev oerhört uppskattat.
På väg tillbaka hade jag äran att få köra Alexej Leonovs fru (Leonov blev 1965 den första människan att göra en rymdpromenad) eftersom hon var trött och inte orkade gå hela vägen. Halvvägs genom skogen ger hon upp ett tjut! Jag blir förskräckt och stannar bilen. Hon slänger upp dörren och stormar ut i skogsbrynet. Svamp! Alla hennes ryska medresenärer blev lika förtjusta och plockade med sig både kantareller och andra delikatesser tillbaka till hotellet. En stor upplevelse för dem.
Vi ville också visa hur livet ser ut för familjer i Småland. Vi bjöd helt enkelt in besökarna på äkta svensk fika hos 10 familjer i ett alldeles vanligt villaområde i Växjö. Vi delade in deltagarna slumpmässigt i grupper, trots protester från tolkarna som var oroliga för språkförbistringar. För första gången på 28 år hade en arrangör blandat deltagare från USA och Ryssland i samma grupp. Över 7 sorters kakor utvecklades helt nya relationer. Alla var verkligen tacksamma för upplevelsen och genuint glada över att äntligen, språkhinder till trots, fått lära känna varandra. Ett fredsprojekt bakom kulisserna, som jag så här i efterhand känner mig extra glad och stolt över :-).
Stora upplevelser ger starka relationer.
Peace!
/Ola
Om du vill veta mer:
Läs mer om deltagarna på Rymdstyrelsens webbplats: http://www.snsb.se/sv/Astronauter/
Alexei Leonov på wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Alexey_Leonov
Christer Fuglesang berättar inför ASE-konferensen: https://youtu.be/s9IkvEIxUrw
Foto: Christer Fuglesang